Érintés nélküli lázmérő – Az otthoni testhőmérséklet ellenőrzés legbiztonságosabb módja

A láz kialakulásának hátterében általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés áll, de autoimmun betegség, fizikai behatás vagy akár pszichés ok is előidézheti.

Emelkedett testhőmérséklet gyanúja esetén számos eszközt segítségül hívhatunk az értékek ellenőrzéséhez, a jelenlegi helyzetben viszont elsősorban az érintés nélküli lázmérő használatát ajánljuk.

Az elmúlt hónapokban a lázat leginkább a koronavírusra jellemző panaszként emlegettük, de a téli hónapokban az influenza tüneteként is találkozhatunk vele. Mindkét esetben vírusos megbetegedésről beszélhetünk, terjedésük hasonló módon – a fertőzött személy váladékain keresztül – történik2, 3, az influenza ellen azonban már évek óta létezik védőoltás.

A COVID-19 esetében a vakcinák széleskörű elterjedésére egyelőre még várni kell (hamarosan lehetőség nyílik az előregisztrációra), a vírus megelőzése érdekében viszont számos dolgot tehetünk – ezen a ponton pedig fontos megemlíteni az érintés nélküli lázmérő használatát. A maszkviselés, a rendszeres, alapos és szakszerű kézmosás, valamint a távolságtartás mellett a közös térben tartózkodók rendszeres testhőmérséklet mérésével, és a gyanús esetek elkülönítésével is csökkenthető a koronavírus terjedésének a valószínűsége.

Egy egészséges ember testhőmérséklete 36 és 37 °C között változhat. A reggeli órákban alacsonyabb lehet, délután 4-6 óra környékén viszont magasabb értékeket mérhetünk – ez az ingadozás teljesen természetes. Hőemelkedésről 37 és 38 °C között, lázról pedig 38 °C feletti testhőmérséklet esetén beszélhetünk.3

Az érintés nélküli lázmérő jelenti a legbiztonságosabb megoldást

A COVID-19 megjelenésével az infravörös, érintés nélküli lázmérő használata a világ minden pontján a hétköznapi élet részévé vált. Nem csak a nagyobb közintézményekben, hanem otthoni körülmények között is ez a mérési módszer tekinthető a legbiztonságosabb, leggyorsabb és leghatékonyabb megoldásnak.

  • A potenciálisan beteg ember bőrfelületével nem találkozik az eszköz, így a lázmérőn keresztüli fertőzés teljes mértékben kizárható.

  • A pontos eredmény érdekében elég csupán egyetlen másodpercen keresztül a homlok közelébe tartani a készüléket.

  • A mérés akár alvó emberen is elvégezhető anélkül, hogy az érintettet zavarnánk – beállítható, hogy a készülék sípolás helyett rezgéssel jelezze, ha megvan az eredmény.

  • A LED világításnak köszönhetően a kijelzőn nagy méretben megjelenő számok a sötétben akár szemüveg nélkül is leolvashatók, az aktuális testhőmérséklethez igazodó zöld-sárga-piros piktogramok pedig a pontos értékek ismerete nélkül is tájékoztatást adnak a mérés eredményéről.

  • A lázmérő nem tartalmaz sugárforrást (csak érzékelőket), ezért a használata gyerekek és fogyatékkal élő betegek számára is teljesen biztonságos.

  • Az energiatakarékosság érdekében használat után néhány másodperccel a lázmérő automatikusan kikapcsol, tehát nem kell attól tartani, hogy feledékenység miatt lemerül és használhatatlanná válik.

A koronavírus tünetei általában a megfertőződéstől számított 5-6. napon jelentkeznek, de a WHO felhívja a figyelmet, hogy a lappangási idő akár 14 nap is lehet.

Egy új korszak köszöntött be

Néhány évvel ezelőtt a legtöbb háztartásban még higanyos lázmérőkkel találkozhattunk, majd szépen-lassan mindenki áttért a hagyományos módon használható digitális változatra – ezzel nem csak biztonságosabbá, hanem gyorsabbá is vált a mérés folyamata. Az érintés nélküli lázmérő megjelenésével beköszöntött egy új korszak: ezentúl egyetlen másodperc alatt, a keresztfertőzés esélyét kizárva ellenőrizhetjük szeretteink vagy saját magunk testhőmérsékletét.