Vérnyomásmérés otthon – Segítünk kiválasztani az eszközt!

A magas vérnyomás (hipertónia) évente körülbelül tízmillió ember életét követeli világszerte. Ez az adat már önmagában is elszomorító, ha pedig azt is hozzátesszük, hogy Magyarországon a lakosság egyharmadát érinti a betegség, még lesújtóbb a helyzet. A legnagyobb problémát mégsem ezek a számok jelentik.

A diagnosztizált betegek mellett sokan nem tudnak róla, hogy a hipertónia őket is veszélyezteti. A tájékozatlanság, a nemtörődömség vagy a tudatos tagadás viszont komoly kockázatot rejt magában: a kezeletlen magas vérnyomás súlyos, akár halált okozó szövődmények kialakulásához is vezethet.

Mivel a kórkép gyakran tünetmentesen pusztítja a szervezetünket, fontos hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatokra, és otthon is ellenőrizzük a vérnyomásunkat. Nem mindegy azonban, hogy milyen eszközt használunk az értékek ellenőrzéséhez. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani!

Az Apple dizájnerei által megálmodott, 2 év jótállással kínált, kizárólag klinikailag validált műszerekből álló termékcsalád tagjai egytől-egyig alkalmasak az orvosi diagnózis felállítására, használatukkal pedig könnyedén és kényelmesen nyomon követhetjük az egészségügyi állapotunkat. Egy kérdést kell csupán megválaszolnunk: Melyik iHealth okoseszköz passzol leginkább az igényeinkhez?

A megfelelő vérnyomásmérő kiválasztása

A vérnyomás mérése az Amerikában piacvezetőnek számító, ingyenes magyar nyelvű applikációval rendelkező iHealth okoseszközökkel egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan elvégezhető. Mindezt otthonunk nyugalmában, szakember felkeresése nélkül valósíthatjuk meg, a mért adatokat pedig akár azonnal továbbíthatjuk a kezelőorvosunknak (a jelenlegi helyzetben, amikor az ellátásunkról gondoskodó intézmények látogatása csak nehézkesen megoldható, ez egy különösen hasznos funkció).

Az idősebb korosztálynak – iHealth BPA klasszikus felkaros vérnyomásmérő

Az egyszerűen kezelhető, hatalmas LCD kijelzővel felszerelt készülék elsősorban az idősebb korosztály számára bizonyulhat ideális választásnak. A mérés egyetlen gomb lenyomásával elvégezhető, az adatok megtekintéséhez és tárolásához pedig nincs szükség applikáció letöltésére vagy mobiltelefon használatára.

A folyamatosan mozgolódóknak – iHealth View BP7s vérnyomás- és pulzusmérő

Kompakt méretének és csuklós kialakításának köszönhetően bárhol és bármikor, néhány pillanat alatt leellenőrizhetővé válnak az értékek. Használatához egyetlen zavaró vezetékre sincs szükség. Az ingyenes iHealth mobil alkalmazással társítva lehetővé teszi a szisztolés és diasztolés vérnyomás, valamint a pulzusszám és a pulzusgörbe folyamatos figyelemmel követését.

Párkapcsolatban élőknek – iHealth Clear smart vérnyomásmérő

Ezt a készüléket külső applikáció beiktatása nélkül, két ember egymástól függetlenül tudja használni – külön gombokkal lehet indítani a méréseket az egyik, illetve a másik felhasználó számára. Az okoseszköz képes felolvasni a mérési eredményeket, így akár látássérültek számára is segítség nélkül használható.

A család minden tagjának – iHealth Track smart Bluetooth vérnyomásmérő

Egyszerű, megbízható és felhasználóbarát. Bluetooth kapcsolat segítségével egy iPhone, iPad, iPod touch vagy Android készülékhez csatlakoztatva azonnal kielemezhetővé válnak a kapott eredmények. A készülék zöld, narancssárga és piros színkódok segítségével az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerinti határértékek alapján be is kategorizálja a mért adatokat – ezzel is megkönnyítve az eredmények értelmezését. Ár-érték arányban a legjobb készülék a Bluetooth-os vérnyomásmérők piacán.

A pontos vérnyomásmérés feltételei

  • A mérést megelőző fél órában ne igyunk koffeintartalmú italt (kávét, kólát, energiaitalt stb.), és kerüljük a dohányzást.
  • A mérést megelőző fél órában ne végezzünk megerőltető testmozgást, és 2-3 perccel előtte próbáljunk meg nyugodtan, egyhelyben ülni.
  • A mérés alatt ne beszéljünk és mozogjunk.
  • Minden nap ugyanabban az időpontban (például felkelés után és lefekvés előtt) végezzük a méréseket.
  • A vérnyomásmérő eszközt a bal karon használjuk.
  • Figyeljünk a megfelelő testtartásra: foglaljunk helyet, legyen egyenes a hátunk, ne tegyük keresztbe a lábainkat, a karunkat pedig helyezzük az asztalra (a bal felkar a szív magasságában legyen).
  • Minden alkalommal 2-3 mérést végezzünk egymás után (közöttük mindig várjunk legalább 1 percet), és jegyezzük le az adatokat.

Diagnosztizált hipertónia esetén ajánlott vérnyomásnaplót vezetni, hogy az értékek visszamenőleg is ellenőrizhetők legyenek, és időben észre lehessen venni, ha változás történik. Ez nem csak a saját egészségi állapotunk szemmel tartása miatt fontos, hanem a kezelőorvosunk munkáját is megkönnyíthetjük vele.

Diagnosztizált hipertónia esetén ajánlott vérnyomásnaplót vezetni, hogy az értékek visszamenőleg is ellenőrizhetők legyenek, és időben észre lehessen venni, ha változás történik. Ez nem csak a saját egészségi állapotunk szemmel tartása miatt fontos, hanem a kezelőorvosunk munkáját is megkönnyíthetjük vele.

Mérjünk rendszeresen, és figyeljünk oda az egészségünkre!

Mondjunk le a káros szenvedélyekről, mozogjunk minden nap legalább 30 percet, táplálkozzunk egészségesen, rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat, és tartsuk észben: az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a normál vérnyomás felső határa 130/85 Hgmm. Amennyiben nyugalmi helyzetben, a vérnyomásmérés szabályait betartva ennél magasabb értékek jelennek meg a kijelzőn, forduljunk orvoshoz!